مسلماُ تاکنون اسمی از ارتباط تلفنی از طریق بستر IP یا ویپ ( VOIP ) شنیده اید. در این اینجا ما سعی داریم در مورد این تکنولوژی کارآمد و مهم صحبت کنیم و از علل استفاده از آن و مزایا و معایب آن حرف بزنیم.

 

ویپ(VOIP) چیست؟

ویپ VOIP مخفف عبارت (Voice Over Internet Protocol)  است یا همان تلفنی اینترنتی، یا IP تلفنی که در واقع امکان برقراری مکالمات تلفنی را بر روی بستر اینترنت می دهد و از فناوری دیجیتال استفاده می‌کند.

تا 30 سال پیش که بحثی از اینترنت به میان نیامده بود، مردم برای برقراری ارتباط با یکدیگر از بستر عمومی تلفن یا PSTN استفاده میکردند. که برای برقراری ارتباط با افرادی که در فاصله ای دور از آنها قرار دارند هزینه برقراری این ارتباط تلفنی بسیار زیاد بود. امروزه با فراگیر شدن اینترنت شیوه های ارتباطی به صرفه تری بوجود آمده است که محبوبیت بیشتری دارند.

 

ویپ (VOIP) چگونه کار میکند؟

در حال حاضر از بستر های تلفن های سنتی سیمی یا PSTN  استفاده میکنیم که در آن انتقال صدا بصورت آنالوگ می باشد. از طرفی هم صدای انسان سیگنال آنالوگ تولید میکند اما بستر جدیدی که میخواهیم صدا را روی آن منتقل کنیم دیجیتال است. پس در ابتدا می بایست این صدا را که سیگنال آنالوگ تولید میکند دریافت کرده و آن را به سیگنال دیجیتال تبدیل کنیم. به این کار مبدل (ADC) گویند. سپس آنرا روی بستر IP  ارسال کرده و دوباره در مقصد این سیگنال ها را با استفاده از مبدل، از سیگنال دیجیتال به سیگنال آنالوگ تبدیل کنیم. در شکل زیر روند کلی چگونگی کار از زمان دریافت صدا تا انتقال آن نشان داده شده است.

در ابتدا صدای دریافتی که آنالوگ است به سیگنال دیجیتال کد شده و فشرده سازی میشود و سپس روی بستر شبکه ارسال می شود.

 

در مقصد از حالت فشرده شدن در آمده و سپس آن را به سیگنال آنالوگ دیکد میکنیم در نتیجه صدا بصورت آنالوگ به کاربر نهایی می رسد.

 

VOIP

 

مزایای استفاده از VOIP نسبت به PSTN

در استفاده از بستر های PSTN یا همان تلفن های امروزی به اندازه زمانی که با تلفن صحبت میکنیم هزینه پرداخت میکنیم. هرچقدر بیشتر صحبت کنیم این هزینه بیشتر میشود. از طرفی در زمانی که از این بستر استفاده میکنیم فقط می توانیم با یک نفر برقراری ارتباط داشته باشیم. اما در فناوری VOIP میتوانیم با هزینه کمتر، همزمان با چندین نفر در ارتباط باشیم.

از مزایای این تکنولوژی میتوان به کاهش هزینه‌های جاری و موارد جذاب زیر اشاره کرد:

۱-عدم نیاز به سیم کشی جدا

بدلیل استفاده از بستر شبکه موجب کاهش کابل کشی مجزا می شود و در صورت جابجایی نیازی به کابل کشی مجدد نمی باشد.

۲-کنفرانس ها صوتی و تصویری

سازمان‌هایی که از برقراری کنفرانس‌ها در بستر VOIP استفاده می‌نمایند از هزینه‌های ارتباطات تلفنی جلوگیری می‌کنند.

۳- قابلیت توسعه آسان

گسترش و افزودن کابر در این فناوری بسیار آسان می باشد.

و…

 

امکانات ویپ(VOIP)

۱-ضبط مکالمات

۲-دادن شماره تلفن های داخلی به تعداد بالا

۳-امکان دریافت پیام صوتی

۴-تلفن های نرم افزاری

۵-گزارش گیری

۶-صف انتظار

۷-FAX To Email

 

دلایل عدم استفاده VOIP تاکنون

در این قسمت لازم است به بیان برخی از مسائل حاصل از تعامل بین معماری VOIP و اینترنت اشاره کنیم.

انتقال داده صوتی باید بدون درنگ و بدون توقف صورت بپذیرد. تا شخص دریافت کننده صدا در مقصد عبارات را بصورت تکه تکه یا پس و پیش نشنود. البته ارسال بسته های صوتی در بستر اینترنت دارای اولویت هستند اما پهنای باند اینترنت ما همیشه  ۱۰۰ درصد تضمین شده نیست. این موضوع میتواند باعث بروز افزایش زمان (RTT(Round Trip Time شود. بنابراین با تغییرات لازم و بکارگیری فناوری های دیگر می توان زمینه استفاده موثر از VOIP را فراهم کرد.

 

 امنیت VOIP

می دانیم فناوری VOIP هنوز جوان است و بحث های مختلفی در خصوص ظرفیت ریسک پذیری در آن وجود دارد. مهاجمان ممکن است قادر به انجام فعالیت هایی نظیر قطع مکالمه یا استراق سمع و برنامه ریزی و هدایت حملات مبتنی بر مهندسی اجتماعی یا بررسی Caller Id و نهایتا از کار انداختن سرویس فوق باشند.

دیدگاهتان را بنویسید